2013-01-14 20:38:08• hírek • Kocsis Zoltán

Feszült a viszony a kórházban a szív- és érsebészet miatt

Nincs béke a kórházban a beruházások miatt
Nincs béke a kórházban a beruházások miatt

Egyre feszültebb a viszony a Szatmár Megyei Kórházban az ott működő osztályok között valamint az orvosok és a megyei tanács között. A vita tárgya a decemberben megnyitott szív-és érsebészet, amellyel a kórház vezetősége és a megyei tanács kivételez – legalábbis a többi osztály szerint.

„Az érsebészeti osztály létrehozásával kialakult helyzet és a mindenféle orvosi ismeretek nélküli személy folyamatos külső, az osztályok vezetőinek megkérdezése nélküli beavatkozása miatt" a kórház orvosai petíciót nyújtottak be a Szatmár Megyei Tanácshoz, amely az egészségügyi decentralizáció reformja óta az intézményt adminisztrálja. A petíciót hét osztály 38 orvosa látta el kézjegyével.

A petícióban a tiltakozók leszögezik, hogy egyetértettek a szív-és érsebészeti osztály létrehozásával, ám nem tudnak egyetérteni azzal a kommunikációbeli hiánnyal, amely az érsebészeti osztály és a kórház többi része között van. Szerintük az érsebészetnek megalakulása óta folyamatosan pozitív diszkriminációban van része mind a személyzet alkalmazása, mind pedig a felszerelések, berendezések modernizálása terén. Az orvosok tiltakozásukat fejezték ki azzal szemben is, hogy az operációs blokk főnővérét a többi osztály vezetőinek megkérdezése nélkül, a megyei tanácstól érkező telefonhívás után cserélték le.

Nemtetszésüket fejezték ki a tiltakozók a szív-és érsebészetet körülvevő médiafelhajtás miatt is. Mint írják, ők évek óta professzionalizmussal látják el a dolgukat agresszív és túlzott mediatizálás nélkül - ami ráadásul sérti az orvosi kódexet is.

„A kórház és a betegek érdekeit szem előtt tartva reménykedünk az etikai kódexnek és a törvényeknek megfelelő együttműködésben és együttélésben. Párbeszéddel szeretnénk elkerülni a tiltakozást, ami sem a betegeknek, sem a kórháznak nem tenne jót", zárják a petíciót az orvosok.

Válaszul a megyei tanács egy közleményt adott ki hétfőn, melyben, többek között, arról biztosítják az elégedetlenkedő orvosokat, hogy nyitottak a párbeszédre.

Az Adrian Stef tanácselnök és Marc Adrian kórházmenedzser által aláírt közleményben leszögezik, hogy a 80 ággyal rendelkező általános sebészet a legnagyobb osztály Szatmár megyében. Biztosítják az ott dolgozókat, hogy tisztában vannak a helyszűke és a személyzeti hiány okozta problémákkal. Tudatában vannak, áll a közleményben, hogy mindennek ellenére az operációs blokk és a sebészeti osztály óriási „forgalmat bonyolít le", hisz évente átlagban háromezer operációt hajtanak végre, 1997 óta pedig hétezer laparoszkópos operációt végeztek el. Ezzel együtt az operációs blokk 1973-as színvonalnak felel meg: kialakításakor ráadásul három osztályt szolgált ki, most pedig tízet.

A megyei tanács elnöke és a kórház menedzsere kijelentette, hogy az intézményért rövid idő alatt többet tettek, mint az azt megelőző húsz év alatt. „Az idei év prioritásai között szerepel az általános sebészeti osztály rehabilitálása a rendelkezésre álló tér bővítése és a felszerelések, berendezések modernizálása révén", áll a közleményben. Emellett a prioritások közé sorolják a plasztikai sebészet, a gyereksebészet, az operációs blokk modernizálását - utóbbit két teremmel bővítenék.

„Nyitottak vagyunk a párbeszédre, a konstruktív diskurzusra annak érdekében, hogy elkerüljük a konfliktusokat. Minden ötletet üdvözlünk", áll a közlemény végén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: